Med a včela

„Žádné včely – žádné opylování, žádné včely – žádné jídlo, žádné včely – žádný život.”

Málokdo ví, že před nedávnem, a to 20. května byl den včeliček.

Tento svátek se slaví velice krátce a zasloužili se o to Slovinci. V tento den se v roce 1934 narodil Anton Janša, jeden z průkopníků moderního včelařství.

Včely, jsou hmyzem, který produkuje vzácný med a také jsou opylovači, opět nesmírně důležití pro existenci přírody.


Když se však vrátím zpět k medu, med je potravina, která se svým významem nedá vyvážit ani zlatem, je tak důležitá, přímo božská.
Tato slaďoučká potravina vyrábená včeličkami je prospěšná pro srdce, játra, žaludek i mozek. Napomáhá růstu, posiluje kosti, má povzbuzující, uklidňující a antiseptické vlastnosti, pomáhá při chudokrevnosti, nachlazení i astmatu.
Kromě vysoké energetické hodnoty obsahuje téměř 180 látek prospěšných pro lidský organismus, včetně vitaminů, železa, vápníku, hořčíku, glukózy a fruktózy.

Mohl bych psát mnohem déle a hledat v různých knihách nebo na internetu o významu včel a medu a napsat spoustu vět, odstavců.

Já si však uvědomuji i u sdílení tohoto příspěvku na FB, který byl napsán mým kolegou, kamarádem Josef Suchánkem, že je opravdu důležité žít v harmonii s přírodou a neničit ji. Protože pak ji ničíme nejen pro sebe, své zdraví a vlastně život, ale o přicházíme tak o důležité stvoření jako je včelka.

A druhá věc, která souvisí s tímto příspěvkem je, že jsem strašně rád za to, že jsou kolem mě právě lidi jako Josef Suchánek, kteří jsou nejen výborní a úspěšní lidé, ale hlavně žijí v souladu s přírodou a opravdu ji chrání.

Josef Suchánek píše: “nezastupitelný význam včelařství pro zemědělský průmysl“. Obávám se, že je to dnes již protimluv. Většina zemědělců (čest výjimkám z řad menších a středních) si vystačí s hektolitry chemických koktejlů, které na „svá“ pole cpou za účelem zvýšení výnosů a zisku. Ty pak fakticky včelstva likvidují, tzn. buď přímo zahubí, nebo je oslabí natolik, že to včely nakonec nedají. Řepka, která je sama o sobě pro včely fajn (pokud je „nechemická“) a obrovským lákadlem, je toho typickým příkladem. Včelařům se na to kouká blbě a blbě se nám taky čte spousta přicházejících mailů od zemědělců, jaký postřik kde aplikují / budou aplikovat. Tedy pokud to vůbec reportují. Možná to nevidím úplně objektivně, mám ale pocit, že dnes již včelaři stojí se zemědělci spíš proti sobě, než že by se měli rádi a vzájemně se potřebovali, jak tomu bývalo kdysi 🙁 . Zdravý rozum tady zatím nevítězí.”

 

Světový den včel připomněl nezastupitelný význam včelařství pro zemědělský průmyslZDE