Drahanská vrchovina a cyklistka Lada

Drahanská vrchovina je geomorfologický celek ležící zhruba uprostřed Moravy, součást Brněnské vrchoviny. Je nazvána podle městysu Drahany na Prostějovsku, který je nejvýše položenou obcí její východní části.

Nejvyšší bod Skalky, který dosahuje 735 m n. m., se nachází ve východní části, označované jako Konická vrchovina

Až do 12. století byla Drahanská vrchovina velmi řídce osídlena, jejím územím procházelo několik obchodních stezek. Ve 13. století dostávala vznikající šlechta od krále rozlehlá území, na kterých začala vznikat světská i církevní panství. Jejich centry se staly hrady.

Na Drahanské vrchovině 3 km od Protivanova, v obci Bousín-Repechy je penzion Lada.
Otevřením Pension Lada v roce 2012 získaly Repechy dominantu, která zahájila novou epochu v rozvoji turistického ruchu a posunula obec mezi významné rekreační lokality Olomoucký kraj. Pension je situován 350 metrů od centra obce jižním směrem, těsně pod pramenem Repešského potoka. Dřevostavba na samotě u lesa v malebném údolíčku je citlivě architektonicky ztvárněna na půdorysu původní zemědělské usedlosti. Použitím klasických stavebních materiálů – dřeva a kamene, dokonale zapadá do zdejší krajiny a svojí polohou na nejslunnějším místě v Repechách přímo vybízí k oddychu a rekreaci. Interiér pensionu je proveden v moderním odlehčeném stylu a svým pojetím dává vyniknout dominantní dřevěné kulatině ze staletých smrků. Web pensionu: ZDE

U pensionu Lada stojí rozhledna.

Rozhledna Kopaninka
Rozhledna stojí nedaleko pensionu. V provozu je celoročně, není volně přístupná, rádi vám poskytneme klíč k odemknutí.

Pension Lada, má jméno podle cyklistky „Lady“

Lada Usnulová-Kozlíková
Nejúspěšnější česká cyklistka🇨🇿🚴‍♀️, šestačtyřicetinásobná šampiónka České republiky, čtyřnásobná mistryně Evropy a mistryně světa. Účastnice tří olympiád – Sydney, Atény a Peking.