Střeň, Haná

Nový rozcestník
Na návsi u školy ve Střeni přibyl nový originální dřevěný rozcestník s popisky v hanáčtině. Nápad z řad zastupitelů obce zrealizoval Radek Kainar ve spolupráci s Emílií Rédovou. Oběma tímto děkujeme. Dílo se opravdu podařilo a věříme, že střeňáky rozcestník potěší a návštěvníky obce pobaví i nasměruje na to správné místo.

Zdroj: https://www.stren.cz/aktuality/novy-rozcestnik

Střeňáci jsou svou hanáčtinou pověstní…

300 let kapličky Střeň – 2018

Používá ji téměř každá chalupa včetně mého táty… to je Hanák jak poleno a musím říci, když jednou přijeli kamarádi z Prahy, nutili ho do této řeči a moc si to užívali.
I „naše“ Eva Fořtová, rodačka z Loun se mi často směje a nikdy mi nezapomene připomenout, když v jejich 15 letech vyhrála MČR v silničním závodě v kategorii juniorek a já za ni v
cíli přišel a zeptal se jí, “v kterém tom kopco je ojela… “

Po dlouhé době jsem slyšel “hanáčtinu” od Marka Ošťádala „Pepin z Hané“, starosty obce Nákla a kandidáta do senátu za naši oblast. Často si i pouštím jeho písničky Straceného ráje a říkám si, když poslóchám Marka, že to je ten vhodný člověk, který bude “kopat” nejen za nás hanáke.

Také jsem rád, že tento rozcestník ve Střeni je a vždy, když pojedu za tátou, připomene mi můj domov, naše tradice a “naši” řeč dobrosrdečných Hanáků…
Jsem na naše tradice nesmírně hrdý a těm co napadlo postavit tento rozestník děkuji.

O Střeni: Nejstarší minulost Střeně je zahalena tajemstvím  ZDE

 

 

Obecní úřad Střeň: ZDE

TJ Střeň fotbal: ZDE

SDH STŘEŇ: ZDE

Střeň cyklistika: ZDE

Cykloturistika: ZDE

 

foto: obec Střeň