Karlova Studánka, Jeseníky

Opět na starém dobrém místě načerpat energii a užít si nádhernou přírodu a lidi.

Obec Karlova Studánka

ta se jmenuje podle Karla Ludvíka, který v bitvě u Aspern porazil Napoleona. K jejich pojmenování došlo v roce 1803.

První historický záznam můžeme najít už v roce 1554. “Jedná se o spisy o soudní při mezi městem Opavou a pány z Vrbna, kteří odváděli vodu z povodí Bílé Opavy do prostoru Suché Rudné kvůli těžbě zlata”.

V roce 1620 připadá celá oblast Řádu německých rytířů.

Začátek lázeňství můžeme datovat od roku 1778, kdy si zde měšťan K. Riedel léčil úspěšně bolest nohou.

V 18. století byly provedeny na popud velmistra řádu Maxmiliána Františka profesorem von Welle první rozbory vody, kde bylo zjištěno velké množství minerálních látek. Roku 1785 došlo k založení lázní.

Významné osobnosti, které navštívily Horské lázně Karlova Studánka, byl například malíř Erich Hürden, Václav Havel a také například sportovec cyklista Leopold König
V roce 2016 zde fotily kaledář české cyklistky silničářky Czech mix Team – women cycling, kdy hlavním fotografem byl Anton Vos, bratr známé cyklistky olympijské vítězky, Mistryně světa Marianne Vos, kdy potom kaledář pokřtil český cyklista profesionál Roman Kreuziger.

CZECH MIX TEAM kalendář 2016 čtěte ZDE nebo  ZDE

Léčebné procedury

“Sůl nad zlato.”
Je pohádka ze sbírky Boženy Němcové.
Tak teď se vám osobně přiznám, že tuhle léčbu mám nejraději. Rozjímáte, posloucháte ladnou hudbu a nemusíte běhat po kopcích.

Salt More Than Gold
Tato pohádka dává ponaučení, že zatímco bez zlata a drahých kamenů člověk žít může, tak sůl je pro život a zdraví nezbytná. Jedná se o morální ponaučení, které říká, že mnoho prostých a všedních věcí je pro život mnohem důležitějších než sebelepší šperk a drahá ozdoba.