Olomoucký kraj, kolébka cyklistiky

Lidská společnost prošla mnoha změnami. Nemusíme se ohlížet daleko, už jen události poslední doby, opatření, strach, nejistota, to vše je a bude jejích příčinou. Ohlédneme-li se do historie, uvědomíme si, že podobným zkouškám muselo lidstvo čelit už dříve. Společnost tak už několikrát musela změnit některá zavedená pravidla, zvyky, ideologie. Lidstvo, kultury, národy se však vyvíjí i bez takovýchto příčin.
Sledujeme aktuální trendy, snažíme se držet krok s dobou a více či méně se snažíme naplnit základní lidskou potřebu někam patřit, mít jistotu a stabilitu, ať už je doba jakákoliv.

Jednou z významných konstant je v lidském společenství sport. Ať už na úrovni jedince, menších skupin či celých národů tu byl i v nejtěžších dobách, případně se k němu lidé obrátili hned, jak byly napáchané škody aspoň částečně napraveny. Přináší nám potěšení, zdraví, kondici. Ať už je to rekreační nebo závodní sport, pro naše tělo je prospěšný a myšlenka olympismu nám pomáhá udržovat správný směr hodnot a cílů. Sport nás dokáže potěšit, fanoušky nadchnout, a ať už ho provozujeme na jakékoliv úrovni, dovoluje nám uniknout od každodenních strastí a obrátit pozornost k sobě a úměrně fyzickému vyčerpání dočerpat síly psychické.

Své nezastupitelné místo má také v prevenci zdraví nás všech. Vždyť jen sportovní aktivita dlouhá třicet minut několikrát týdně dokáže dle odborníků mnohonásobně snížit riziko civilizačních chorob.

V poslední době se stala velmi oblíbenou i cyklistika. Dle informací od projektu „Respekt 1,5 m“  jezdí jen v České republice odhadem tři miliony cyklistů. Kolik z nich brázdí ulice Olomouce, silnice a stezky Olomouckého kraje netuším, ale jak město, tak kraj má v české i světové cyklistice své nezastupitelné místo.

Olomoucko a cyklistika
V Olomouckém kraji, stejně jako samotné Olomouci se od nepaměti konaly významné závody a podniky. Jen v posledním desetiletí například mezinárodní etapový závod Czech Tour, Závod míru mužů do 23 let, Mistrovství Evropy v silniční cyklistice juniorů a U23 a samozřejmě i významné Světové poháry v dráhové cyklistice, Mistrovství České republiky a také nezastupitelné České poháry elitních i mládežnických kategorií v silniční i dráhové cyklistice, ze kterých každý rok vzejdou noví nadějní reprezentanti.
Abych ale svou pozornost neupíral jen na silniční a dráhovou cyklistiku, v kraji se konají také významné závody v disciplínách horských kol MTB, BMX, cyklokrosu, kolové atd. Ve všech těchto disciplínách najdete v kalendáři závodů ty pro mladé začínající závodníky, ale také závody zařazené do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie, kde se potkávají hvězdy, které mají na svém kontě tituly mistrů světa či Evropy a účast na Tour de France.

Vrcholná cyklistika, která je nejvíce prezentovaná a tím i nejvíce viditelná, je však jen třešničkou na dortu dlouhého a náročného procesu výchovy mladých talentů. I v tomto odvětví jsou trenéři, týmy, funkcionáři, rodiče, fanoušci, sponzoři a další podporovatelé, kteří by za svou píli, nadšení, nasazení a péči zasloužili minimálně stejnou pozornost. Bez nich bychom se totiž pak na ty krásné souboje v Alpských vrcholcích dívat nemohli.

V Olomouckém kraji se tato činnost, tedy výchova mladých talentů v posledních letech daří a týmy v Olomouckém kraji už dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější líheň reprezentantů v republice.

Mezi nejúspěšnější mládežnické týmy posledních let jednoznačně patří MAPEI Merida Kaňkovský.
Tým MAPEI MERIDA KAŇKOVSKÝ měl jak v předešlé, tak i v letošní sezóně početné a hlavně úspěšné zastoupení napříč kategoriemi. Ve složení čtyř žáků, deseti kadetů a osmi juniorů obsadil všechny mládežnické kategorie Českého svazu cyklistiky. Tým opět startoval nejen v domácím seriálu Českého poháru, ale také měl své zastoupení v reprezentačním výběru pro Evropský šampionát. V obou případech se olomouckému týmu podařilo zazářit a na domácí scéně dokonce ovládnout celkové hodnocení pohárové soutěže.

K největšímu úspěchu letošní sezóny pak bezpochyby patří druhé místo juniora Pavla Bittnera na Mistrovství Evropy v silničním závodě jednotlivců ve Francouzkém Plouay, kde Pavlovi utekla jen o pouhých pár milimetrů ve finálním spurtu zlatá medaile. K tomu přidal sedmé místo v časovce jednotlivců taktéž z onoho ME.

Na domácí půdě se Pavlu Bittnerovi stejně jako v minulých letech podařilo opět obhájit celkové vítězství Českého poháru juniorů a znovu obléci dres Mistra České republiky v silničním závodě jednotlivců, kde ho doplnil na stupních vítězů další olomoucký závodník Jakub Havrlant skvělým třetím místem.
Z MČR pořádaného v Plzni dovezl do Olomouce Pavel Bittner ještě další medaili, a to vícemistra v časovce jednotlivců. Další závodníci samozřejmě také nezaháleli a i v této zkrácené “covidové“ sezóně získali 6 medailí z Mistrovství České republiky a devět pódiových umístění v Českém poháru. Jak už bylo zmíněno, tým juniorů to podtrhnul celkovým vítězstvím v hodnocení týmů v celkovém pořadí ČP.

Neméně významným klubem Olomouckého kraje, který však pracuje nejen s mládeží, ale je také kontinentálním týmem mužů je Tufo Pardus Prostějov. Vedle toho byla navíc Prostějovu svěřena důvěra a zaštiťuje nově koncipované Středisko vrcholového sportu, které má za cíl vychovávat mladé talenty schopné prosadit se v mezinárodní konkurenci.
Tým je neodmyslitelně spjatý s prostějovským velodromem, díky kterému má výborné zázemí v podobě velodromu, kterých je v republice velmi omezený počet. Přesto vychovává nejen mládež a profesionální závodníky v silniční a dráhové cyklistice, ale také se těší úspěchy v disciplíně BMX.

Tento tým, který má ve svých řadách zástupce všech věkových kategorií, a to jak mezi chlapci, tak dívkami, se může také pyšnit tituly Mistrů republiky a medailemi z evropských šampionátů.

Jen v letošním roce nasbírali prostějovští závodníci cekem 67 medailí z domácích šampionátů v dráhové a silniční cyklistice. Jmenovitě například kadet Matyáš Koblížek získal deset titulů Mistra republiky napříč dráhovými disciplínami. Elitní závodník Daniel Babor pak dvěma domácími tituly a třemi dalšími medailemi z domácích dráhových šampionátů letos opět potvrdil svou pozici jedničky mezi českými reprezentanty ve vytrvalostních disciplínách. Týmu se v letošní netradiční sezóně ale dařilo také v dívčích kategoriích. Historického úspěchu dosáhla v rámci Mistrovství Evropy na dráze v italské Fiorenzule Gabriela Bártová, když ve vylučovacím závodě vybojovala stříbro. Aneta Lochmanová se zase stala vítězkou celkového hodnocení Českého poháru na silnici.
Úspěchy tým tradičně slaví také v disciplíně BMX, když má ve svých řadách mistryni světa Štěpánku Fremlovou, která si letos připsala také stříbro z Mistrovství Evropy.

Tufo Pardus Prostějov je také spjatý s největším dráhovým mítinkem v České republice. Každoročně se mu daří uspořádat fanoušky velmi oblíbený GP Prostějov-Memoriál Otmara Malečka, kde se schází světová špička. Letos mu navíc předcházela také GP ČSC VC Olomouckého kraje, která již také má v mezinárodním kalendáři své pevné místo.

Prostějovský tým má kromě talentovaných mladých sportovců také dlouhou historii. Navázal totiž na činnost předešlých klubů a vznik prostějovské profesionální cyklistiky tak můžeme datovat až do roku 1885. Jeho starší členové se také hlavní měrou podíleli na výstavbě 300 metrů dlouhého klopeného velodromu v roce 1968. Tým nyní také díky nedávné rekonstrukci, na kterou přispělo Statutární město Prostějov i Olomoucký kraj, disponuje areálem, který odpovídá současným požadavkem pro pořádání mezinárodních soutěží a nabízí jim veškerý komfort v průběhu závodů.

Čtenáře neznalého cyklistických soutěží na národní úrovni možná výčet zisku medailí a cenných umístění příliš nezaujme a vlastně to je zcela pochopitelné. Mohlo by mu však být blízké, že každý z těchto klubů, kterých je samozřejmě mnohem více a jejich podrobný výčet by dalece přesahoval obsah tohoto sdělení, spojuje lidi se stejnou vášní a společným cílem. V Tufo Pardus Prostějov, ale i Mapei Merida Kaňkovský s mladými sportovci pracují kvalifikovaní trenéři a odborníci ve svém oboru, přesto umí mládeži a dětem vytvořit vřelé prostředí, které se neomezuje pouze na profesionální vztah trenéra se svěřencem. Tito lidé vyjadřují starost o své závodníky, a ti  také o celou situaci v české cyklistice a jejím dalším směřování. Cyklistika a sport obecně se pro ně stal životní filozofií a stylem, který jim každý den přináší potěšení, ale také mu jsou připraveni, stejně jako jejich svěřenci, mnoho obětovat.

Neměl bych proto opomenout také další týmy. Vyzdvihnout bych chtěl zejména práci jesenického FORCE Team Jeseník. Tento tým je velmi mladý, přesto už sbírá úspěchy nejen v lokálních soutěžích, ale také na republikové úrovni. Svého zástupce už měl i v řadách reprezentačního výběru juniorů v silniční cyklistice. Nikoho tak nepřekvapí, že jejich dres pravidelně vídáme na stupních nejvyšších závodů jako jsou Jesenický šnek nebo Oderský pohár. Tým se také velmi dobře zhostil role pořadatele Mistrovství České republiky v silniční cyklistice mládeže a žen a dalších cyklistických seriálů.

Přesto, že MTB není mou silnou parketou, dovolím si zmínit také tým Kolárna Olomouc, který má v této disciplíně silnou základnu závodníků napříč kategoriemi. Úspěchy také sbírá nejen v regionu, ale i v republikovém měřítku.
Velmi blízké mi je motto týmu, napomoci každému, kdo má o cyklistiku zájem k uskutečnění jeho přání. Snahou týmu tak je rozvíjení cyklistických dovedností dětí, mládeže a dospělých a úspěchy se pak v mnoha případech samy dostaví. Oddíl se účastní nejen závodů, ale také společných vyjížděk a setkání závodníků různých výkonnostních kategorií a pomáhá cyklistům při dosahování sportovních výkonů a výsledků.

Cyklistika je jen jedna

Slova v nadpisu jsou frází reprezentačního trenéra Tomáše Konečného, který shodou okolností trénuje v týmu Tufo Pardus Prostějov. Jakožto trenér tím zamýšlí spíše sportovní výkonnost napříč cyklistickými disciplínami, nicméně já to vyložím trochu po svém.
Kolo je masový dopravní prostředek. Téměř každý má doma kolo nebo koloběžku, mnozí pak na něm jezdí do práce, do přírody… v letošním roce možná ve větší míře než doposud. Vedle tohoto „běžného“ využívání kola jako dopravního prostředku, cyklistiky jako činnosti, která nám zvyšuje kondici a podporuje naše zdraví, tu máme právě také závody, cyklistické oddíly, kde se věnují dětem, dospělým a lidi, kteří tyto týmy sdružují. A proto, že je cyklistika jen jedna si myslím, že je dobré podporovat sport jako celek a cyklistiku obzvlášť.
Cyklistika je olympijským sportem, masovým sportem, Tour de France je dokonce nejsledovanější sportovní akcí planety. Přesto je, co se týče pozornosti ve stínu fotbalu či hokeje, což platí také v podpoře ze strany státu, krajů atp. Cyklisti přitom sbírají stejně hodnotné medaile, obětují tomuto sportu neméně času a na své úspěchy mohou být neméně hrdí.

Možná předběhnu myšlenku oponentů tohoto názoru a vyjádřím pochopení ke skutečnosti, že fotbal či jiné takové sporty se konají na jednom místě, diváci mohou po celou dobu sledovat průběh utkání, a navíc je to i kulturní událostí dané obce či města. Přesto by se na cyklistiku zapomínat nemělo a svou pozornost a podporu si tento sport jistě zaslouží.

Olomoucké týmy
Závěrem bych chtěl text doplnit výčtem týmů a soutěží olomouckého regionu. O nejvýznamnějších z nich jsem se již zmínil, nerad bych však opomněl i některé další.
Za mnoho uspořádaných závodů v Olomouckém kraji vděčíme pořadateli Cyklo team region Olomouc. Lokální závody se konají také například v Mohelnici, Šumperku nebo Jeseníku. Mezi týmy má bohatou tradici také Cyklistika Uničov, ze které vzešli jedni z našich nejúspěšnějších závodníků, například již jmenovaný Tomáš Konečný, bývalý profesionál a vítěz etapy na Vuelta a Espana, dále třeba Jan Hruška, který jako jediný z Čechů oblékl dres lídra na slavné Giro d’Italia. Nebo tým v Lošticích.

Více pak už opravdu jen jmenovitě, protože psát o cyklistice v Olomouckém kraji by dalo na mnoho dalších stran. Nezmiňoval jsem se příliš například o týmech BMX, krasojízdy nebo kolové, která má v regionu jistě také své místo.

Přesto věřím, že jsem vám připomněl, jak významné místo má kolo, cyklistika a podpora tohoto sportu v našem a samozřejmě nejen v našem regionu, Olomouckém kraji.

Seznam spolků, kteří jsou na Hané (Olomouc) aktivní. Týmy, které jsou v tomto seznamu jsou týmy registrované jednak u Českého svazu cyklistiky, ale i neziskové organizace a amatérské týmy.

MAPEI Merida Kaňkovský– kluci, silničáři 10 – 18 let – reprezentanti ČR

Bike Academy Opletal– věnuje se dětem ve věku 8 – 15 let – horská kola, zázemí na Radíkově

SK BIKE PRO HANÁ – Radim Kořínek, U23 a Elite, Česká spořitelna tým MTB, dělá jeden podnik, ale vždy na Ostravsku

Specialized Olomouc – to jsou hobíci – masters, regionální závod

KOLÁRNA Olomouc – mládež od 7 – 15 let MTB, závody všech úrovní i mezinárodní, aktivní pořadatelsky, Olomoucký řetěz, atd.

Cyklo team region Olomouc – manažerský spolek, organizace závodů cyklokros, MTB závodů, ale i silničních – Roman Brandýs a Vlastimil Vlasák –

ON ROAD OLOMOUC

SK TOMA Olomouc – týmmužů masters

SC Samotišky – to je oddíl ze Svatého Kopečka, 10 – 15 dětí ve věku 7 – 15 let – horská kola, věnují se jim pravidelně dvakrát týdně a jezdní po závodech

TJ MILO OLOMOUC – Cyklistický oddíl byl založen v roce 1956, hlavní činností byla krasojízda, od roku 1962 se součástí stala i kolová. Oddíl kolové je členem Českého svazu cyklistiky. Během svého působení hráči získali celou řadu ocenění a skvělých výsledků.

SK SKIVELO NESLYŠÍCÍ OLOMOUC – sportovní klub SK SKIVELO neslyšících Olomouc, který je registrován v Českém svazu neslyšících sportovců (ČSNS) a ČUS. Tento klub byl založen především pro podporu mladých sportovců a zaměření se na provoz výkonnostních sportů, především na lyžování a cyklistiku. Členové nejsou jen z Olomouckého kraje, ale z celé republiky a mají i několik reprezentačních sportovců.

Pořadatelsky aktivní v Olomouci jsou ještě fyzické osoby:
Radomír Lichnovský – dělá závody pro ČSC, muže, ženy i mládež (20. 6. Bělkovice – kriterium, 21. 6. Čechovice Elite – silnice),
pořádá také seriál časovek pro hobíky

Karel Sekerka – angažuje se v Moravském poháru jako pořadatel

Karel Pikal – seriál hanáckých časovek, tradiční podnik

Namátkou zde uvádím registrované týmy u Českého svazu cyklistiky v roce 2015. Počty týmů se samozřejmě mohli obměnit.

AD CYKLO BRODEK
AK BMX KOJETÍN
AMK KEMP HRANICE ODDÍL BMX
B4 TEAM ŠUMPERK
BIKE TEAM UNIČOV
BIKESPORT TEAM MOHELNICE
BIKROSKLUB JESENÍK
C.S.C. ŠUMPERK
CAC ČERVENKA
CASKA INVEST-CYKLISTICKÝ ODDÍL
COMMENCAL FDF TEAM
CYKLAN CZ
CYKLO TEAM KOLARNA
CYKLOTEAM ABOS Lipník n./Bečvou
Č.O.K.C. PROSTĚJOV
SK BIKE PRO HANÁ (ČESKÁ SPOŘITELNA – ACCOLADE)
HANDBIKE Česká Ves
IN – LIFE cycling team Litovel
Jesenická cyklistická
KELLY ´S RACING TEAM
LAGUNA BIKE TEAM PŘEROV
MAPEI CYKLO KAŇKOVSKÝ
MG Bike Team
MIKO CYCLES PŘEROV
POWERFUL TEAM UNIČOV
Ricardo Racing Team Prostějov
SC SAMOTIŠKY
SK SALITH – SUMTEX ŠUMPERK
SK SC PRIMA NEZAMYSLICE
SK SKIVELO NESLYŠÍCÍ OLOMOUC
SKC Tufo Prostějov
SKM ZLATÉ HORY
SPORTON ŠUMPERK
STEVENS Bikes – EMILIO SPORT Loštice
TEAM BIKECENTRUM Olomouc
TJ MILO OLOMOUC
TJ SIGMA HRANICE
TJ SPARTAK PŘEROV
TJ STAVEBNÍ STROJE Němčice n. H
TJ UNIČOV
TTV SPORT GROUP
UAMK – AMK Biketrial Přerov
FORCE Team Jeseník

Čerpáno z: Olomoucký svaz cyklistiky