Průzkum: jaký sport je nejpopulárnější…

Průzkum: V Česku je u fanoušků nejpopulárnější hokej, fotbal je až osmý

… Z „klasických“ sportů lidé považují za nejlákavější pro provozování tenis, cyklistiku, která byla na prvním místě u mužů, a lyžování. Volejbal se jako nejlepší z kolektivních sportů umístil na sedmém místě, dostaly se před něj ještě stolní tenis a plavání…


… „Určitě nejen mě zajímá, která renomovaná agentura a jakým způsobem jej zpracovala, protože označit fotbal jako osmý sport z hlediska atraktivity je poměrně diskutabilní tvrzení, pokud použiji velmi diplomatický tón. Například údaje o televizní sledovanosti, které dlouhodobě sledujeme, hovoří úplně jinak,“ uvedl Svoboda na webu LFA….
„A už vůbec nechápu, že závěry nějakého výzkumu mají být použity jako podpůrné kritérium pro rozdělování dotací….

více: ZDE

Český národní panel zpochybnil kvalitu sportovního výzkumu: ZDE

VÝZKUM MÍRY POPULARITY SPORTU V ČR, CYKLISTIKA TŘETÍM NEJOBLÍBENĚJŠÍM PROVOZOVANÝM SPORTEM na webu ČESKÉHO SVAZU CYKLITIKY

“Já osobně tomuto průzkumu moc neholduji.
Sám v TV opravdu více sleduji fotbal, biatlon, běžky… je jasné, že i cyklistiku (cyklokros, v kterém se pořád něco děje… ale to je pro mě srdcový sport ).
Hokej sleduji pouze na MS nebo OH. Rozhodně je to také akční sport na sledování.

Naopak fotbalové hřiště, ať už na malou kopanou nebo fotbal, je v každé vesnici, do balónu kope každé malé dítě. Na fotbal se chodí na vesnicích skoro jako za kulturní akcí (fandění svému týmu, maso z udírny, pivčo, poklábosení si se sousedem a rozebírání fotbalových situací)… ono už těch zamrzlých rybníků a kluzišť v zimě moc není, a když jo, tak fotbal je dle mě populárnější, od kloučků na místních hřištích až po prvoligové a mezinárodní týmy…

Věřím, že pro běžného člověka, který se chce aktivně pohybovat, je naopak běh, cyklistika, koloběžka, ten nejjednodušší a nejdostupnější pohyb a kolo má skoro každý z nás. (Jen mi chybí lepší síť a navázanost cyklostezek, ale to je jiné téma). Na kole se jezdí do práce, do školy, jen tak za pohybem a sportovní aktivitou a i jistě v létě přenosy Tour de France na ČT sport s komentářem pana Jílka a expertů ve studiu mají také velkou sledovanost.

To jsem určitě opomněl při komentáři další sporty.
Pro mladé je populární florbal, basket… tradiční je i házená atd.

Je také zajímavé, že předseda je hokejista. Až to bude třeba sjezdař na lyžích, možná vyhraje tento sport nevím… vždyť by to dávalo logiku, Ledecká je fantastická.

Jak hledat ten opravdu nejpopulárnější sport? To je otázka, sledovanost v TV? Jaké sporty lidi opravdu aktivně provozují? Členské základny? Dle ankety, kde se zeptáte lidí na ulici?

 

Důležité je se hýbat. Pohyb a sport je zdravý v každé době.”

 

A vůbec, jaký sport máte nejraději vy?

Sport
Původní význam slova sport se odvozuje z latinského „disportare“, starofrancouzského „désporter“ a anglického „disport“, zkráceného na sport. Termín sport se poprvé začíná objevovat na počátku 14. století s činnostmi, jejímž účelem je aktivní a pasivní zábava, odpočinek, rozptýlení a uvolnění ve volném čase.
V antickém Řecku, kolébce evropské kultury, sloužily herní činnosti k zušlechtění člověka.

Sportováním posilujeme svaly, zdokonalujeme koordinaci, zlepšujeme funkci srdce a přispíváme k celkovému zdraví našeho organismu. Předcházíme chronickým chorobám, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, hypertenze, obezita, deprese, osteoporóza a dokonce i rakovinová onemocnění.