Olympijské hry

Jejich vznik byl inspirován antickými olympijskými hrami, které se konaly od 8. století př. n. l.
V roce 1896 se uskutečnily v Athénách první moderní olympijské hry. Jejich myšlenkou bylo vždy spojení sportovců všech národů, kdy šlo o posvátný mír (ekecheiría), tzn. vždy jde o rovnoprávnost všech sportovců bez rasové, politické a náboženské diskriminace a o požadavek demokracie a internacionalismu.
Myšlenka OH a Olympismu je neskutečně hluboká.

Letní olympijské hry 2020 Hry XXXII. olympiády – 第三十二回オリンピック競技大会 se konají v japonském Tokiu.
Slavnostní zahájení proběhlo 23. 7. 2021 a zakončení se uskuteční 8. 8. 2021.
Původně bylo slavnostní zahájení plánováno na 24. 7. 2020 a zakončení na 9. 8. 2020, ale kvůli probíhající pandemii koronaviru se v březnu 2020 japonský předseda vlády dohodl s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru, že se letní hry přesunou na rok 2021. Přestože se konají v roce 2021, podržely si v názvu rok „2020”.

 

A jaké je Japonsko a Tokio…
Město je neskutečně krásné a moderní. Tají se vám dech, když vidíte tříproudové dálnice, které jsou až třípatrové. Všude se udržuje naprostá čistota a disciplína Japonců. Když vyrazíte mimo Tokio ke kopcům a hoře Fuji, kde byl cyklistický závod a můžete sledovat nádhernou přírodu, zjistíte, že opět je vše udržované a čisté. Japonci vás zdraví na každém rohu, i když v podstatě s nimi nemůžete přijít do kontaktu.
Také mě fascinovala malá a úsporná auta Toyota a neskutečně nablýskaná všechna auta a chromy na přední části kamionů i okolo těchto aut. Opravdu vše se leskne jako zrcadlo. Samozřejmě nejde si nevšimnout bonsaí a dobré kuchyně v podobě sushi a nebo skvělého jídla z darů moře. Japonci jsou velice pečlivý, důsledný národ jen někdy jakékoliv vybočení z plánu je zaskakuje. Ale nejde se čemu divit, jsou to prostě Japonci. Za tu chvíli i v karanténě jsem si mezi nimi udělal pár přátel.

 

Dle mého názoru tato olympiáda vejde do historie všech olympiád díky pandemii covid-19. Jestli pozitivně nebo negativně ukáže čas. Každopádně prázdná sportoviště, různá opatření, které člověk musí respektovat, vás potkávají na každém kroku, i když při cyklistickém silničním závodě byla spousta nadšených a fandících diváků po celé trati.

Postihla nás i karanténa, která byla rozhodně nepříjemná a opět ovlivnila náš tým a závodníky, nicméně jsem na ně neskutečně hrdý, protože vše v těchto opravdu hodně náročných podmínkách zvládli.

 


Všem děkuji za skvělou podporu a snahu nám umožnit být v závodě, hlavně tedy závodníkům, protože pro ty tu hlavně jsme a společně tvoříme jeden tým. Také děkuji všem svým kolegům za úžasnou spolupráci i v tomto režimu. Byli jsme a jsme opravdu parta dobrých lidí… prostě tým, český tým a na to jsem náležitě hrdý. Děkuji.

 

 

ČLÁNEK PŘED OH Tokyo 2020 HANÁCKÝ VEČERNÍK,  PROSTĚJOVSKÝ DENÍK,  ŠUMPERSKÝ A  JESENÍCKÝ DENÍK,  IDNES,

ČESKÝ ROZHLAS – OLOMOUC

EXTRA.CZ

ČLÁNEK PO OH TOKYO 2020 OLOMOUCKÝ DENÍK, HANÁCKÝ VEČERNÍK, OLOMOUCKÁ DRBNA