Vzpomínky na fotbal

Fotbalové utkání České reprezentace proti té Kuvajtské, bylo hodně jednoznačné a nekompromisní, ale i tak jsem rád, že jsem mohl potkat pár Kuvajtských přátel z dob mého působení v AL Arabi Sports Club a mnoho dalších a mimo jiné i legendárního trenéra Milana Máčalu.

Mé začátky

V Olomouci na SK Sigma Olomouc jsem u fotbalu začínal, abych pak prožil pár let v Kuvajtu.
Byla to pro mě obrovská zkušenost a zároveň nádherný čas, kdy jsem v této zemi poznal spoustu výborných přátel a odborníků nejen z fotbalu, ale i mimo něj.
Pohyboval jsem se v týmu AL Arabi Sports Club, který sdružoval i další sporty i ty mládežnické a patřil na klubové úrovni k těm nejlepším v Kuvajtu. S týmem jsme zvítězili několikrát i na poli mezinárodním, a to v Galvském poháru GCC Cup klubů hraném v Kataru, třetí jsme byli v Arabském poháru (Saudská Arábie) a pravidelně jsme hráli Liga Champions Asia (AFC). Díky úspěchům klubu jsem měl možnost navštívit i emírův palác nebo palác prince Kuvajtu a další významné představitele Kuvajtu. Byla to pro mě až pohádková doba a krásný čas ve fotbale, ve sportu i mimo něj.

Z historie fotbalu

Česká, československá reprezentace se utkala s Kuvajtem dvakrát. V roce 1995 ho v přípravě porazila 2:1 a na Mistrovství světa v roce 1982 ve Španělsku s ním ve skupině remizovala 1:1. Kuvajtskou reprezentaci v letech 1996 až 1999 vedl Milan Máčala a v letech 1999 až 2001 další český kouč Dušan Uhrin starší.
Asijský tým je aktuálně na 142. místě žebříčku FIFA.

S Kuvajtským týmem jsme se setkali i na Letních Olympijských hrách, a to v roce 1980 v Moskvě, kde jsme s týmem remizovali 0:0, my vyhráli skupinu a Kuvajt skončil ve skupině druhý a my následně LOH vyhráli. A také na LOH v Sydney, kdy jsme s Kuvajtskou reprezentací prohráli 2:3 a neslavně skončili poslední ve skupině a Kuvajt těsně před námi.

O klubu

Al Arabic Sporting club byl založen v roce 1953. Název stadionu je Ground Sabah Al-Salem Stadium ve čtvrti Al-Mansouriah v Kuvajt city s kapacitou 15.000 lidí.

O Kuvajtu

Kuvajt, plným názvem Stát Kuvajt, je malá monarchie v jihozápadní Asii při Perském zálivu. Má stejnojmenné hlavní město, kde žije většina obyvatel. Ke Kuvajtu náleží také několik ostrovů v Perském zálivu. Sousedí s Irákem a Saudskou Arábiíí.

K roku 2021 měl Kuvajt 4,67 milionu obyvatel, z toho 1,45 milionu tvoří kuvajtští občané.
Historicky byl Kuvajt velmi strategickým obchodním přístavem mezi Mezopotámií a Indií.
Výraz Kuvajt v arabštině znamená „pevnůstka“, pochází z doby 8 000 př. n. l. Neolitičtí obyvatelé Kuvajtu patřili k prvním námořním obchodníkům historie.

Ve 4. století př. n. l. kolonizoval Kuvajtský záliv makedonský vojevůdce Alexandr Veliký.
Kuvajt se proslavil válkou v „Perském zálivu“, kdy byl napadnut Iráckou armádou. V současnosti je jeho ekonomika postavená na ropě, země se řadí k hlavním světovým producentům této suroviny. Udává se, že na kuvajtském území se nalézá asi 8 až 9 % světových zásob ropy. To představuje šesté největší zásoby na světě. Je pátou nejbohatší zemí světa z hlediska národního důchodu na obyvatele. Kuvajtský dinár je nejhodnotnější měnou na světě.

V roce 2009 měl Kuvajt nejvyšší index lidského rozvoje v arabském světě. Kuvajt je emirát s autokratickým politickým systémem, jemuž dominuje emírská rodina Sabahů.

 

V médiích

Česko – Kuvajt: Perský záliv pohledem bývalého maséra