CHILE – ZELENÁ CESTA S VYUŽITÍM SMART TECHNOLOGIÍ

co hýbe dnešní společností, tak to je „green deal“ neboli zelená dohoda. Smart city, revitalizace, digitalizace a nebo participace.

SPOLUROZHODOVÁNÍ OBČANŮ
První participační projekt byl v Brazílii v roce 1989 v městě Porto Alegre, kde sám často jezdím a mohl jsem všechny tyto procesy vidět na vlastní oči… ve městě, kde se vyrábí nadneseně „vidličky a nože“ a okolí. V této Brazilské firmě a městě, kde má firma své sídlo, tam si na vše potrpí a jsou mnohem dál než Evropa. Sami včetně Chilanů říkají a směle se chlubí tím, že co se týče digitalizace, participace, smart city a revitalizace, co dnes chce Evropa, to už dávno před dvaceti lety měli.

CHILE
Taková malá perlička úvodem, nejvýznamnějším Čechem v Chile byl Milan Platovský Stein (1922 – 2012), který vybudoval úspěšný podnik pod názvem Mellafe y Salas, kdy se v roce 1995 stal nejúspěšnějším podnikatelem v Chile a v roce 1999 získal cenu Gratias Agit, za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

K samotnému tématu, který by nás měl opravdu zajímat.
Chilská vláda vypracovala projekt PLAN PARQUE CARBONO ZERO 2030.
Má se zaměřit na revitalizaci Parque Metropolitano de Santiago (Parquemet), který je nazýván „zelenými plícemi“ města.
Teto park je největší zelenou plochou v hlavním městě Santiagu de Chile, která se rozkládá na více než 700 hektarech. Je zároveň čtvrtým největším městským parkem na světě a největším v Latinské Americe.
Obsahuje nejen spoustu možností na procházku či výlet na kole, ale také kulturní, rekreační, vzdělávací a sportovní možnosti.
Vláda rozhodla v rámci akce „Plan Parque Carbono Zero“ do roku 2030 zařadit park do plánu uhlíkové neutrality, která se napříč celou zemí plánuje na rok 2050. S využitím zelené energie a obnovitelných zdrojů. Park má být řešen smart, ekologicky, kde má být využita umělá inteligence, chytré lavičky a další, dekarbonizace, omezení CO2 atd. A samozřejmě ani zde se nezapomíná na participaci.

Chile je země s obrovským nerostným bohatstvím a nejvíce se zde těží měď. Naopak, na co trpí, tak to na nedostatek vody. Proto musí odsolovat mořskou vodu a následně ji využívat v průmyslovém odvětví a při těžbě mědi, a proto je těžba extrémně drahá. Také mají znečištěné ovzduší díky těžbě.

Proto přistoupili velice seriózně k přístupu Green a smart řešení. Monitorují například stav těžebních strojů, průjezd nákladních aut atd.
Čím se mohou pochlubit, že mají jako jediní metro na světě, které je poháněno čistě zelenou energií.
Více k projektu parku, který nám může být velkým příkladem a skoro až snem se můžete dočíst v prezentaci v příloze, vypracovanou LA Plan Parque Carbono Zero 2030 – nová verze

ČERPÁNO Czech Trade